valonmaara_skilux.jpg
valonmaara_skilux.jpg

LUMEN (lm)

Valovirran mittarina käytetään lumen (lm) -arvoa, joka ilmaisee kuinka paljon näkyvää valoa valonlähde säteilee joka puolelle. Toisin sanoen kyseessä on valonlähteen antama valonmäärä kokonaisuudessaan. Valaisimen ja valaisimessa oleva valonlähteen lumen ovat kaksi eri asiaa. Valonlähteen lumen on 100% kun taas valaisimen lumen eli ns. nettolumen on hieman vähemmän valaisimesta riippuen. Valittaessa valaisinta, valaisimen valontuottoa tulee vertailla nimenomaan netto valovirran eli netto lumenin mukaan.

Valovirta on eri asia kuin valonväri (K/Kelvin) sekä sähkökulutusta mittaava Watti (W). Candela (mcd) ilmaisee paljonko valonlähde antaa valoa määräsuuntaan, mutta on huomioitavaa että Candelaa ja Lumenia ei voi sellaisenaan verrata toisiinsa. Valaistusvoimakkuuteen liittyy vielä Luxi (lx), joka eroaa lumenista ottamalla huomioon pinta-alan jolle valo tulee sekä Luminanssi joka kuvaa valaistavan kohteen pintakirkkautta. Alla oleva taulukko autta suureiden hahmottamisessa.

 

Nettolumen arvon lisäksi, tulee valaisinta valittaessa ottaa huomioon myös valokeilan muoto. Myymälävalaistuksessa mm.tilan korkeus, valaistava alue ja valaisimen etäisyys valaistavaan kohteeseen nähden, vaikuttavat valokeilan valintaan. Leveä valokeila jakaa valovirran suuremmalle alueelle kun taas kapealla valokeilalla saadaan samalla valovirralla huomattavasti suurempi valon voimakkuus pienemmälle alueelle. Referenssit sivuiltamme löydät esimerkkejä erilaisista kohdevalaistuksista.

Led -valaisin syttyy välittömästi täyteen valonmääräänsä. Kysy lisää, me autamme mielellämme oikean valaistuksen toteuttamisessa!