cri90_skilux.jpg
cri90_skilux.jpg

CRI-Ra

CRI -arvo mittaa valaisimen värientoisto-ominaisuutta, joka mitataan koko värintoistoskaalan R1-R15 keskiarvosta. Valaisimen teknisten ominaisuuksien kannalta punaisen värin värintoisto-ominaisuus on erittäin vaativa ja kertoo paljon valaisimen laadusta. Siksi mm. eri valaismien CRI-vertailut on hyvä tehdä punaisiin tuotteisiin kuten omenoihin tai mansikoihin. Mitä korkeampi CRI -arvo sitä parempi on valaisimen värintoisto.

 

Värientoistosta puhuttaessa mainitaan usein myös Ra, joka on eri asia kuin CRI. Ra-arvossa mitataan värien toistumista kahdeksan eri vertailupisteen avulla, kun taas CRI-arvossa huomioidaan laajempi skaala aallonpituuksia, kaiken kaikkiaan 15. CRI arvossa huomioidaan myös punaiset ja muut lämpimät värisävyt.

Ra-arvoa laskettaessa aallonpituuksien skaalassa, laskenta jätetään ikään kuin kesken painottaen sinisen ja violetin sävyihin. Ra- arvossa lasketaan R-lukujen 1-8 painotettu keskiarvo ja jätetään mittaamatta muun muassa kirkkaan punaisten ja keltaisten värisävyjen värientoisto, jotka vaativat teknisesti paljon valaisimelta.

Kysy lisää, me autamme mielellämme oikean valaistuksen toteuttamisessa!