Ideat

Valaistuksen ohjaus

Case Kuokkalan Kirkko, Jyväskylä

Kuokkalan kirkko on yksityiskohtiaan myöten uniikki taideteos. Kirkon suunnitteli arkkitehdit Anssi Lassila, Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson, kirkko vihittiin käyttöön Kynttilänpäivänä 7.2.2010. Kirkon rakennustyöt käynnistyivät 9.6.2008.

Kirkkosalia ja kirkkotaidetta on suunniteltu messu-uudistuksen teologian näkökulmasta. Kuokkalan kirkon ulkoasu on sukua keskiaikaisille harmaakivikirkoille. Kivi on espanjalaista liuskekiveä. Sisänäkymää hallitsee ainutlaatuinen kattorakenne, ns. verkkokuori, joka on koottu säteittäissahatusta suomalaisesta kuusilaudasta. Verkkomainen kuori taipuu katossa näyttäviksi holvikaariksi. Verkkokuoren keveys ja ylhäältä tuleva luonnonvalo ohjaavat katsetta ylöspäin, samoin kuin alttaritaideteos.

Kirkkosaliin mahtuu 275 henkeä. Sakraalikerroksessa on keittiö sekä lastensali. Alakerrassa on kokous- ja työhuonetilat. Kirkon kerrospinta-ala on 1328 neliömetriä. Kirkko on lasten, nuorten ja perheiden kirkko, jonne myös ikääntyneet, kuten kaikki muutkin, ovat tervetulleita.

Kirkkosalien valaistus oli toteutettu alkuperäisesti kosketinkiskoilla ja siihen asennetuilla halogeenilampuin varustetuilla kohdevalaisimilla. Kohdevalaisimia ohjattiin transistori himmentimin, jolloin valaistuksen tasoja pystyttiin säätämään. Kirkon huollosta ja ylläpidosta vastannut Caverion Suomi Oy sai tehtäväkseen uudistaa valaistuksen sillä halogeenilamppujen lyhyt käyttöikä ja vaikea vaihdettavuus kirkkosalin yli 15m korkeassa tilassa oli erityisen vaikeaa. Lisäksi valaisimissa oli ikääntymisen myötä havaittavissa vikaantumisia.

Asennuksesta ja ylläpidosta vastaava Eero Komulainen (Caverion Suomi Oy) oli projektissa mukana alusta asti. Yhteistyössä Skilux Oy kanssa päädyttiin ratkaisuun missä ei vaihdettu vain valaisimia Led tekniikkaan vaan nykyaikaistettiin koko järjestelmää. Syitä tällaiseen oli useita ja näistä kerrotaan alla lisää.

Kohde oli arkkitehtonisesti vaativa eikä uusi järjestelmä saanut erota suuresti vanhasta.

Käytössä olleiden 100W halogeenilamppujen valonmäärä ja värisävy tuli säilyttää, ettei lopputulos eroaisi vanhasta. Tämän lisäksi kaapelointeja ei pystytty muuttamaan tai lisäämään joten esimerkiksi DALI ohjauksen tekeminen ei tullut kyseeseen. Nyt toteutetussa muutoksessa teimme muutoksia vain sähkökeskuksissa ja korvasimme kohdevalaisimet olemassa oleviin kosketinkiskoihin.

Käyttäjän edustaja suntio Annu Vantanen on tyytyväinen lopputulokseen. Kirkkoa ei käytetä vain kirkollisiin seremonioihin, vaan se on nykyään jatkuvasti muuntautuva monitoimitila. Järjestämme kirkon tiloissa nykyään monenlaisia tilaisuuksia. Kirkolliset tapahtumat, lasten päiväkerhot, konsertit, kuoroharjoitukset ja vaikkapa jooga- illat asettavat kaikki omat vaatimuksensa myös valaistukselle. Pystymme nykyisellään vastaamaan entistä paremmin näihin vaatimuksiin. Käytössämme on helpot painonapit päivittäiseen toimintaan. Tämän lisäksi vaativissa tapauksissa pystymme itse räätälöimään valaistuksen käyttäen älypuhelinta.

Uudistuksen suunnitelleen ja myöhemmin toimituksista ja käyttöönotosta vastannut Teemu Kekkonen (Skilux Oy) näkee hyödyt toteutuksessa. Ensinnäkin asennukset pystyttiin pitämään verrattain pieninä mikä mahdollisti tilan käytön muutoksen aikana. Saavutimme merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa, kun korvasimme 100W lamput 34W led valaisimilla. Lisäksi lampunvaihdot jäävät jatkossa pois kokonaan ylläpidon puolelta. Lisääntynyt muokattavuus tilassa uuden langattoman Casambi- teknologian avulla mahdollistaa jatkossa entistä paremman valaistuksen kulloisenkin tarpeen mukaan. Kaikki nämä hyödyt yhdistettynä kotimaisiin tuotteisiin ja työhön antavat hyvän lopputuloksen kaikille projektiin osallistuneille toimijoille.